Mina tips inför resa med bebis

2013-02-09 21:29:00 Resor
» Kommentarer(1) «


Har fått några frågor om vad som kan vara värt att tänka på inför en utlandsresa med bebis. Hoppas fler av er som läser kan ha nytta av detta. Självklart är det mycket individuellt hur man vill göra, vad man vill ha med osv. men en hel del av detta tror jag är sådant som kan passa de flesta småbarnsföräldrar och deras barn.
 
 
MEDICINLAGER: Något som jag alltid har med när vi reser är alla tänkbara mediciner vi kan behöva ;) Kontrollfreak, jag vet. Men hellre att jag har med allt det där och inte behöver det, än att vi står utan mediciner och verkligen behöver dem.
 
Nässpray till alla i familjen, alvedon i olika former (som suppar till bebis), halstabletter, vätskeersättning i pluverform i engångsförpackningar, plåster, febertemp och kylbalsam är mina starkaste tips att ha med.
 
 
BLÖJOR:
 
Eftersom blöjorna utomlands inte riktigt är de samma som här i Sverige, samt att de är mycket dyrare och oftast bara säljs i småförpackningar i turistorterna, valde vi att ta med en hel veckas ranson till Saga. Mitt råd är att räkna ut ungefär hur många blöjor som går åt per dag, multiplicera det med antal dagar man ska vara borta och sedan lägga till några till ;) Men ingen panik om det ändå inte räcker, det finns ju att köpa. Vi lyckades förbruka alla och var tvungna att köpa ett paket sista dagen.
 
 
BARNVAGN:
 
Vi har gjort lite olika på de olika resorna med Albin. Till Bulgarien hade vi med oss en paraplysulky som vi hade köpt begagnat inför resan, till Gran Canaria julen 2010 och till Turkiet hade vi med oss hans ordinarie vagn - en Emmaljunga scooter. På den här senaste resan till Gran Canaria så köpte vi en ny paraplysulky till Saga och hade med en gammal Briosulky till Albin.
 
Tycker att det funkade superbra med den ordinarie vagnen de gångerna vi tog med den. Den är ju som sagt en scooter, alltså en vagn i en och samma del så det är ju bara att fälla ihop den och lägga in den i en vagnpåse som finns att köpa på flygplatsen. Vi hade tur med att den inte blev ett dugg skadad i transporten, men det där kan man ju aldrig vara säker på...
 
Men en paraplysulky, i lite bättre kvalitet med stor suflett och med båge, är nog ändå det smidigaste. Saga sov jättebra i den vi hade med. Den hade fullt liggläge och var smidig att dra. Även denna valde vi att skicka iväg på bandet med en sådan genomskinlig påse som finns att köpa på flygplatsen. De sulkys som finns på plats att hyra, som man förbeställer via resebolaget, är inget att rekommendera till så små barn eftersom de oftast är helt utan suflett.
 
Till vagnen hade vi med oss ett skyddande UV-myggnät som skuggar, skyddar mot insekter samt fungerar som solskydd. Ovärderligt, så det rekommenderar jag verkligen. Vi hade också med ett UV-parasoll men det passade inte så bra på vagnens båge så det använde vi inte så jättemycket.
 
 
BARNMAT/VÄLLING/VATTEN:
 
Vi hade med barnmat på burk som räckte hela veckan lång. Det tar stor plats i bagaget men är väldigt värt det tycker jag... Då vet man att bebisen får i sig rätt näring samt slipper riskera smitta av magsjuka via den utländska maten. Allra mest var det "fruktklämmisar" som gick åt, de passade perfekt som frukost, mellanmål och efterrätt när Saga oftast satt i vagnen och åt. Burkmaten kunde vi ge till Saga utan att värma den, hon gillade när den fortfarande var lite kall eller bara "soluppvärmd" - vilket gör allt mycket enklare och mer kladdfritt eftersom burkmaten håller sig mer kompakt när den inte är uppvärmd.
 
Kranvattnet på Gran Canaria ska inte drickas, och det brukar gälla de flesta länder utanför Norden. Så köp flaskvatten, som finns i alla Minimarkets och Supermarkets. Ska ni komma fram sent till hotellet på ditresan så rekommenderar jag att ni ser till att köpa några flaskor vatten redan på flygplatsen som ni landar på. Då har ni med er vatten på bussresan till hotellet och vatten så att det räcker över natten.
 
Välling hade vi med för hela veckan, för att hitta välling av samma kvalitet med samma näringsinnehåll helt utan tillsatt socker och med samma smak som bebisen gillar är inte något man gör i en handvändning. Glömmer ni vällingmåttet så går det lika bra att mäta upp med matskedar. Vällingpulvret ska blandas med flaskvatten.
 

En liten vattenkokare (finns på Claes Ohlson) kan vara guld att ha med, för uppvärmning av vällingvatten. Men på många hotellrum så finns det vattenkokare, så kolla upp det innan. Micro brukar ju också finnas, i alla fall om man väljer att bo i lägenhetsrum.
 
 
SOLSKYDD:
 
Jag är ett stort fan av solkyddskläder till barnen. Albin har haft det på alla utlandsresor och det är verkligen så himla bra. Så till Saga hade vi med en solskyddsdärkt som Albin har haft tidigare och det funkade jättebra. Ska ni köpa nya solskyddskläder till er bebis så är mitt tips att ta ett par storlekar större så att hela benen och armarna täcks. Oftaste är de nämligen kortärmade och med shortslängd.
 
Vi smörjde in Sagas ansikte, hennes händer, öron, huvud och fötter med solskyddskräm (30-50 i skydd) varje dag även då det var lite mulet. Hett tips är Bamse-produkterna som är helt utan parabener och andra konstigheter. När bebisen är i solen naken så ska såklart hela kroppen smörjas in noggrant.
 
Köpte en solskyddshatt i badklädesmaterial innan vi skulle åka och den var bra att ha. Använde även vanliga solmössor på henne.
 
 
KLÄDER:
 
I klädväg till lillan hade vi med linnen, kortärmade- och långärmade bodys, heldresser (så som t.ex. pyjamasar), klänningar, leggings, strumpbyxor, ett par lite tjockare tröjor och en sommarjacka. Några strumpor och någon tunn mössa. Hade även med ett par pyttesmå foppatofflor och ett par rejälare sommarskor som hon kunde stå stabilt i. Det som gick åt allra mest var långärmade bodys och heldresser. Heldresserna med blixtlås var klart det allra bästa att ha med eftersom de är tunna, svala men ändå heltäckande.
 
 
FLYGRESORNA:

Slutligen vill jag tipsa om vad jag alltid tänker på inför flygresan. I handbagaget packar jag med minst ett ombyte till alla i familjen, man vet aldrig vad som händer på flygresan och därför utgår jag från det värsta (att man åker på magsjukan i planet!!). Till bebisen rekommenderar jag att man har med ca tre tunna ombyten som går att knöla ner och som varken tar speciellt mycket plats eller knappt väger något. Det kan ju bli en hel del sölande med barnmat, välling och sånt på resan  :o)  Nässpray att ge alla i familjen en stund innan start och landning är toppen eftersom det öppnar upp bihålorna och öronen, och på såvis minskar risken för öronont. Tuggemi att tugga vid start och landning minskar också risken för öronont. Några olika småleksaker, nappar, ett par små böcker. Superbra att ha med är smörgåsrån, majskrokar eller annan småplocksmat som kan underhålla bebisen. Vi gav tillochmed Saga en godisklubba när hon var lite kinkig och vi behövde få henne lugn. Det funkade bra, haha. Det känns ju ändå lite pressat när det sitter massa folk runt omkring som inte är lika vana med barn.
 
Smidigt att ha med ett ihoprullat underlägg för plötsliga blöjbyten. Och byxblöjor så att man snabbt och relativt lätt kan byta blöja på den vilda bebisen som helst står upp i flygplansstolen eller i ens knä.
 
Något som gjorde mig lite förvånad och väldigt glad var att vi fick ha med vatten i Sagas nappflaska när vi gick igenom säkerhetskontrollen, vi kom även igenom med tetraförpackningar med välling i handbagaget. Så häll inte ut dessa vätskor som ni har med till barnen om ni inte blir tillsagda. Det värsta som kan hända är att personalen tar en snabb titt på det innan ni får gå vidare.
 
VÅTSERVETTER: Guds gåva till alla föräldrar!!! Används flitigt under hela resan, så ha med detta i både handbagage och resväskor.
 
 
Vill även tillägga att det är helt underbart att resa med sina barn, så allt krångel är tio gånger värt det. Har ni "krångliga" barn hemma så kan jag lova att de sköter sig mycket bättre när ni gör något sådant här tillsammans, kommer hemifrån, ägnar all tid åt varandra under en hel vecka, slipper vardagsbekymmer och alla vinterkläder!
 
 Kommentarer
Postat av: Nikita

TACK för detta inlägg, super!!
men du, finns det micro på flygplanen så man kan be dem värma välling och så ??

Svar: De brukar erbjuda varmt vatten (tevatten) som de har i termosar. Det vattnet brukar dock vara kokhett, så ett knep är att ha fyllt vällingflaskan med hälften kallt vatten och sedan blanda ut det med det varma. Annars kanske ni kan testa nu innan, att se om Meja godkänner rumstempererad välling från tetrapack. Finns engångsförpackningar med 200 ml i. De är så smidiga att ha med i skötväskan.
Måsbarnet

2013-02-10 @ 06:28:11
URL: http://nikital.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback